Just nu pågår en förstudierapport om Vindelälvsdalen som ett biosfärområde. Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar utveckling där man sätter ett tydligt fokus på just samspelet mellan människa och miljön, en plats där olika metoder för hållbar utveckling kan testas i praktiken. Det finns i nuläget 631 biosfärområden i 119 länder varav 5 områden finns i Sverige.
Kajsa Berggren är projektledare för förstudien som påbörjades 1:a augusti 2013. Hon tror Vindelälven har en fin chans att bli ett fantastiskt biosfärområde.
– De som beslutar om vi får gå in i en kandidatur som är nästa steg på vår resa är en nationell programkommitté (Svenska MAB-kommittén) som utifrån vår förstudierapport bedömer Vindelälvens förutsättningar. De gör sin bedömning relativt snart efter det att vi skickat in förstudierapporten. I steg två är det regeringen som efter kandidaturen nominerar oss till UNESCO. UNESCO har årligen vårmöten då de fattar beslut om nya områden.
På frågan om vad ett biosfärområde kan komma att betyda för byarna svarar hon att vi skapar biosfärområdet tillsammans i älvdalen och det blir vad vi gör det till.
– I Kristianstad Vattenrike har man under lång tid arbetat målmedvetet och har nu 12 heltidsanställda i anslutning till Vattenriket. Man folkbildar, man driver en mängd kunskapsbyggande och utvecklande projekt och aktiviteter, man har besökare som genererar 25 miljoner om året i rena intäkter (då har man bara räknat dem som enkom kommer till Kristianstad för vattenrikets skull). Hur hårt vill vi spänna bågen?
Mer info hittar du i en PDF-presentation och på Västerbottens länsstyrelses hemsida.
Bild: Bjarte Edvardsen