Västra Spöland – En by i Västerbotten

Om Västra Spöland

Välkommen till Västra Spöland, den natursköna byn vid Vindelälvens delta.

Västra Spöland är en by, ca 30 km väster om Umeå, med ungefär 80 hushåll. Byn är ett gammalt flottarsamhälle, vilket man kan påminnas av när man färdas genom byn eller efter Vindelälven, då gamla dykdalber i älven är bevarade sedan flottningen.

Vindelälven

Närheten till älven har spridit mycket glädje, men även vållat bekymmer under århundradenas lopp. Invallningsarbeten har bedrivits av bönderna i särskilda föreningar sedan början av 1900-talet, ett arbete som tog fart efter översvämningskatastrofen 1938, då Ume- och Vindelälven svämmade över alla bräddar.

Närheten till naturen visar sig genom till exempel Linnévägen. Linnévägen sträcker sig från Västra Spöland till Jämteböle, en vandringsled på ca 7 km, genom skog och mark, med möjlighet till fikapauser i de nybyggda grillstugorna. Under vinterhalvåret erbjuds bland annat fina, sladdade skoterleder, ett vackert skidspår och pimpelfiske på älven. På sommaren kan man bland annat besöka Morvallens fina loge, med lekplats för de små samt minigolfbana och fotbollsplan för alla.

Det är en blomstrande bygd, med varierande aktiviteter och två fina samlingsplatser som även går att hyra året runt.

Med bil, buss eller tåg tar det högst 30 minuter till Umeå.

Bilder: Bjarte Edvardsen